11 Aug

Ecologiştii contra Arhiepiscopia Tomisului. Activiştii vor să împiedice construirea unei biserici pe spaţiul de joacă din Tomis IIIOamenii protestează, împărţiţi în tabere. Unii sunt extrem de nemulţumiţi de distrugerea spaţiului: „Sunt atât de puţine locuri de joacă şi parcări, biserică ne trebuia, nu sunt destule între blocuri, pe spaţiile verzi şi pe trotuare“. Alţii au luat apărarea din răsputeri Bisericii: „Şi ce-aţi vrea, să se construiască cârciumi cu manele? Locul ăsta generation neîngrijit, în 50 ani n-au făcut nimic“.

Arhiepiscopia Tomisului are autorizaţie de construire emisă de Primăria Constanţa în februarie 2014. Biserica va fi gata în ianuarie 2020. Reprezentaţii arhiepiscopiei au declarat că şantierul merge mai departe, încadrându-se în spaţiul urbanistic aglomerat al Constanţei.

Asociaţia Baricada Verde consideră că iniţiativa Arhiepiscopiei Tomisului şi a Primăriei este încă o decizie care va îndepărta şi mai mult oamenii de Biserică. „Deocamdată, Izvorul Tămăduirii este izvor de scandal“, spune Sorin Belu, liderul Baricadei Verzi. Asociaţia Verde Urban va iniţia demersul de a contesta măsura în instanţă, după succesul pe care l-a înregistrat deja cu mai multe proiecte de acest gen. 

„Foarte mulţi locuitori din Tomis III au aflat de curând că Primăria Constanţa le-a pregătit o surpriză: construirea unei noi biserici între blocurile O1, O2 şi O6, pe un fost teren de joacă dat de administraţia Mazăre în folosinţă gratuită a Arhiepiscopiei Tomisului. Evident că locuitorii acestor blocuri învecinate, direct afectaţi, nu au fost consultaţi de primărie. 

Pentru că parohul promisei biserici a auzit de nemulţumirea acestor constănteni, a considerat că este potrivit să-şi imobilizeze enoriaşii imediat după slujbă pentru un contra-protest, în favoarea ridicării bisericii pe fostul loc de joacă ocupat acum de o parcare improvizată. Cei care îşi doresc biserică pe fostul loc de joacă locuiesc în marea lor majoritate în alte sector ale oraşului nefiind direct afectaţi de noul edificiu.

Întrebarea este: se pot edifica biserici şi fără a se ciunti parcuri, sau fără a se creă un disconfort important locuitorilor din blocurile învecinate? De ce constănţenii nu sunt consultaţi de primărie în astfel de situaţii? Aceşti locuitori nemulţumiţi de măsura luată de administraţia publică locală mi-au solicitat sprijinul, motiv pentru care voi efectuă demersurile necesare pentru analiză legalitătii acestor lucrări şi pentru găsirea unei soluţii care să tină cont şi de dorinţa locuitorilor din acea zonă“, a precizat Stelian Cristian Ion, avocatul care conduce Asociaţia Verde Urban. 

Singurul consilier independent din Constanţa, Andrei Popescu, promite să atace în contencios administrativ hotărârea de Consiliu Local Municipal prin care a fost atribuit terenul. „Concret am identificat sursa acestui abuz, prin darea în folosinţă a terenului prin HCL. Prin acest HCL s-au încălcat Legea 215/2001 a administraţiei publice, artwork.124 - „Consiliile locale şi consiliile judeţene pot da în folosintă gratuită, pe termen limitat, bunuri cell şi imobile proprietate publică sau privată locală ori judeteană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăsoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice“, precum şi legea 287/2009, art.874 - „Art. 874. (1) Dreptul de folosintă asupra bunurilor proprietate publică se acordă, cu titlu gratuit, pe termen limitat, în favoarea instituţiilor de utilitate publică. (2) În lipsa unor dispoziţii contrare în actul de constituire, titularul nu beneficiază de fructele civile ale bunului. (3) Dispoziţiile privind constituirea şi încetarea dreptului de administrare se aplică în mod corespunzător“.

Ca idee, terenul se da pe o perioadă de timp limitată, fapt ce nu ar trebui să permită o construcţie permanentă. În acelaşi timp, prin HCL au mai încălcat şi Legea 24/2000, art eighty şi eighty one - „Art. 80 Obiectul de reglementare - Actele normative ale autoritătilor administraţiei publice locale se adoptă ori se emit pentru reglementarea unor activităti de interes neighborhood, în limitele stabilite prin Constituţie şi prin lege şi numai în domeniile în care acestea au atribuţii legale“, CAPITOLUL IX - Norme cu privire l. A. Actele normative adoptate de autoritătile administraţiei publice locale, Art. 81 Subordonarea fată de actele de nivel advanced, (1) La elaborarea proiectelor de hotărari, ordine sau dispoziţii se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărarilor şi ordonanţelor Guvernului şi altor acte de nivel advanced. (2) Reglementările cuprinse în hotărarile consiliilor locale şi ale consiliilor judeţene, precum şi cele cuprinse în ordinele prefectilor sau în dispoziţiile primarilor nu pot contraveni Constituţiei României şi reglementărilor din actele normative de nivel superior“.

Din asta rezultă că Primăria şi Consiliul nearby nu pot hotărî ceva ce contravine legii, dar totuşi au făcut-o. Voi încerca întâi să rezolv amiabil discutând cu Primarul, cei de la Urbanism, Poliţia locală şi Secretarul unităţii teritorial-administrative, în caz contrar voi ataca în contencios hotărârea de consiliu nearby“, dă asigurări consilierul independent. 

Pe aceeaşi temă: 

„Biserica, proprietate privată“. Anunţul afişat la Medgidia a nedumerit lumea

Profesoară de religie, la „Marşul pentru viaţă“ din Constanţa: „Până la căsătorie, tinerele să practice abstinenţa“

 

 

 

 

 


Nu ai unde sa-ti lasi copilul cat timp esti la serviciu? Gradinita Particulara Prichindei si Voinicei este raspunsul la toate cautarile tale. 

Daca locuiesti sau lucrezi in Baneasa, noi suntem solutia la problema ta. Te asteptam intr-o zona linistita, ferita de traficul rutier, un mediu in care copilul tau se va simti ca acasa.

Suntem particulari si avem cresa, dar si gradinita in Bucuresti. Locatia este  in zona Baneasa, intr-o cladire pe trei nivele cu un spatiu generos de 500 mp si o curte de 1000 mp, din care jumatate a fost amenajata ca loc de joaca. 

Scopul nostru este sa le oferim copiilor o varietate de experiente valoroase, care sa ii ajute sa se dezvolte in toate privintele, sa-i faca mai capabili si mai creativi. 

Gradinita si Cresa noastra incearca sa dezvolte o paleta larga de abilitati: academice, sociale, artistice, muzicale si fizice.

Accentul este pus pe initiativa, independenta, cooperare si includerea propriilor idei ale copiilor in joaca.

Ne gasiti pe: http://prichindeisivoinicei.ro